Om de inhoud van dansMuseum te kunnen zien, heeft u een Nederlandse Dansdagen Passe Partout nodig. Met dit ticket krijgt u toegang tot het dansMuseum, en nog veel meer!Koop Passe Partout
Curators
Stephen Shropshire and Morgana Braga

Gesprekken
Toer van Schayk met:
Bruno Barat
Rachel Beaujean
Ted Brandsen
Prof. Dr. Emilie Sitzia
Ronald Wintjens

Geluid en licht
Xavier van Wersch

Ondertiteling
Elycio Talen

Tekstvertaling
DUO Vertaalburo
Terug

Ik Wil, Ik Wil Nummer 1 (2012)

met Bruno Barat

*Dit gesprek is voor deze tentoonstelling in lengte bewerkt.

Ik Wil, Ik Wil; Nummer 1 is een portret van Vaslav Nijinsky, een van de beroemdste dansers en choreografen van de vroege twintigste eeuw. In 1919 werd Nijinsky, op 29-jarige leeftijd, in een inrichting opgenomen nadat bij hem schizofrenie was vastgesteld. Van Schayks portret, het eerste in een onvoltooide serie rond de van oorsprong Russische danskunstenaar, vangt de gekwelde, naar binnen gekeerde focus van een geest gekweld door een mentale stoornis. In zijn hand heeft hij een potlood en rond zijn hoofd cirkelen woorden die Nijinsky zelf schreef in de periode dat de psychoses de kop opstaken.

Bruno Barat is danser, choreograaf, kunsthistoricus en galeriehouder. Hij studeerde af aan het Conservatoire Nationale in Straatsburg en kwam in 1979 bij Het Nationale Ballet, waar hij in 1985 werd bevorderd tot solist. Hij vertolkte rollen in vele van Van Schayks choreografie├źn, waaronder Sanitair solitair (1985), 7e Symfonie (1986) en Stilleven wit plein (1992). Nadat hij in 1998 afscheid nam van het gezelschap, studeerde hij kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met als specialisatie de schildertechniek van de negentiende eeuw. Eind 2003 opende hij in Hattem de Bruno Barat Art Gallery, een galerie gespecialiseerd in Europese en toegepaste kunst uit de periode 1870-1970.

Foto credits
Stephen Shropshire

Meer afleveringen
Bekijk aflevering 1
Serie tekeningen zonder titel (2018-2021)
met Prof. Dr. Emilie Sitzia
Bekijk aflevering 2
De Zwaan
met Ronald Wintjens
Bekijk aflevering 3
Lucifer Studies
met Ted Brandsen
Bekijk aflevering 4
De Omkeerbaarheid van Roest
met Rachel Beaujean
Bekijk aflevering 5
Ik Wil, Ik Wil Nummer 1
met Bruno Barat