Om de inhoud van dansMuseum te kunnen zien, heeft u een Nederlandse Dansdagen Passe Partout nodig. Met dit ticket krijgt u toegang tot het dansMuseum, en nog veel meer!Koop Passe Partout
Curators
Stephen Shropshire and Morgana Braga

Gesprekken
Toer van Schayk met:
Bruno Barat
Rachel Beaujean
Ted Brandsen
Prof. Dr. Emilie Sitzia
Ronald Wintjens

Geluid en licht
Xavier van Wersch

Ondertiteling
Elycio Talen

Tekstvertaling
DUO Vertaalburo
Terug

De Zwaan (2003)

met Ronald Wintjens

*Dit gesprek is voor deze tentoonstelling in lengte bewerkt.

In 2003 vroegen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Nederlandse Dansdagen Toer van Schayk een bronzen beeld te ontwerpen voor de dansprijs die ze jaarlijks uitreiken. Met één voorwaarde: het moest een zwaan zijn. Van Schayks Zwaan, die inmiddels werd uitgereikt aan 49 dansers en choreografen voor hun uitzonderlijke optredens, producties en oeuvres, is dan ook een fantasievolle interpretatie met de uitstraling van een mythologisch wezen dat op het punt staat de vleugels uit te slaan.

Ronald Wintjens is directeur van de Nederlandse Dansdagen. Hij begon zijn carrière als danser bij Conny Janssen danst voordat hij zich in 1999 bij NND/Galili aansloot. In 2006 richte hij SALLY Dansgezelschap Maastricht op en van 2009 tot 2012 was hij artistiek coördinator van de Noord Nederlandse Dans Studio Group. Als directeur van de Nederlandse Dansdagen sinds 2016 is zijn missie het bevorderen van meer inclusiviteit en diversiteit in het festival en het maken van de verbindingen tussen de erfgoed, actualiteit en de toekomst van de Nederlandse dans.

Foto credits
© Nederlandse Dansdagen

Meer afleveringen
Bekijk aflevering 1
Serie tekeningen zonder titel (2018-2021)
met Prof. Dr. Emilie Sitzia
Bekijk aflevering 2
De Zwaan
met Ronald Wintjens
Bekijk aflevering 3
Lucifer Studies
met Ted Brandsen
Bekijk aflevering 4
De Omkeerbaarheid van Roest
met Rachel Beaujean
Bekijk aflevering 5
Ik Wil, Ik Wil Nummer 1
met Bruno Barat