Om de inhoud van dansMuseum te kunnen zien, heeft u een Nederlandse Dansdagen Passe Partout nodig. Met dit ticket krijgt u toegang tot het dansMuseum, en nog veel meer!Koop Passe Partout
Curators
Stephen Shropshire and Morgana Braga

Gesprekken
Toer van Schayk met:
Bruno Barat
Rachel Beaujean
Ted Brandsen
Prof. Dr. Emilie Sitzia
Ronald Wintjens

Geluid en licht
Xavier van Wersch

Ondertiteling
Elycio Talen

Tekstvertaling
DUO Vertaalburo
Terug

Serie tekeningen zonder titel (2018-2021)

met Prof. Dr. Emilie Sitzia

*Dit gesprek is voor deze tentoonstelling in lengte bewerkt.

Van Schayk begon de reeks met een enkele schets; een studie van Giovanni Domenico Tiepolo’s Divertimento per li regazzi of ‘Punchinello’-serie (ca. 1800). Het werk van de Italiaanse meester inspireerde hem zo dat hij daarop zijn eigen collectie creëerde van 180 tekeningen gewijd aan één enkel thema. De naamloze adolescent die centraal staat in de reeks van Van Schayk zien we voor het eerst slapend in het wild. Vervolgens verschijnt hij in uiteenlopende historische situaties en settings. Tegenover de adolescent staat vaak een gemaskerde figuur die de onschuldige jongeman begeleidt en voortdrijft, tot aan zijn uiteindelijke dood.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen 2021 zijn dertig tekeningen uit de serie te zien in het Bonnefanten Museum Maastricht.

Prof. dr. Emilie Sitzia is een historicus en auteur, gespecialiseerd in kunst en literatuur. Ze is universitair hoofddocent Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht en hoogleraar Illustratie aan de Uni-versiteit van Amsterdam (bijzondere leerstoel, met dank aan de Fiep Westendorp Foundation). Ze is bovendien directeur van het onderzoeksprogramma Arts, Sciences and Society van het Institute for Advanced Study in Marseille (Iméra - Université Aix-Marseille). Ze schrijft regelmatig over kunst, li-teratuur en museologie voor wetenschappelijke tijdschriften en is auteur van het boek: Art in Literature, Literature in Art in 19th century France (Cambridge Scholars Publishing, 2012).

Foto credits
Stephen Shropshire

Meer afleveringen
Bekijk aflevering 1
Serie tekeningen zonder titel (2018-2021)
met Prof. Dr. Emilie Sitzia
Bekijk aflevering 2
De Zwaan
met Ronald Wintjens
Bekijk aflevering 3
Lucifer Studies
met Ted Brandsen
Bekijk aflevering 4
De Omkeerbaarheid van Roest
met Rachel Beaujean
Bekijk aflevering 5
Ik Wil, Ik Wil Nummer 1
met Bruno Barat